Boerencamping
Lempkes Hoôf - Weert, Limburg

Cultuur en Evenementen

Cultureel leven

Ook op het terrein van cultuur en monumenten heeft Weert van alles te bieden. Zo staat midden in het stadscentrum de geheel gerestaureerde St. Martinuskerk. Tijdens de restauratie zijn fraaie gewelf- en muurschilderingen uit voorbije eeuwen ontdekt. Het oudste gedeelte van deze kerk dateert van 1456. Ook kent Weert andere monumenten zoals het Minderbroeders-klooster en het gebouw waar vroeger de munt werd geslagen. Dat is nu geïntegreerd in het overdekte winkelcentrum "De Munt". Met 9 molens heeft Weert het grootste molenbezit in Limburg. Weert heeft een gemeentemuseum met twee lokaties: het museum voor Religieuze Kunst 'Jacob van Horne' en 'De Tiendschuur' met een collectie historische kunstvoorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van Weert en omstreken. Verder bezit de Tiendschuur een vaste collectie moderne kunst en zijn er wisselexposities. Het Munttheater in de binnenstad heeft onlangs een grote verbouwing ondergaan. Daarnaast zijn er het kleinere Waagtheater, instellingen op het gebied van creatieve en muzische vorming en veel verenigingen op allerlei gebied.

Evenementen

In Weert worden elk jaar allerlei evenementen georganiseerd die grote aantallen bezoekers op de been brengen. De Weerter kermis, eind september, is een van de grootste kermissen van Nederland en de prijzen zijn er erg laag. In maart trekt de jaar- en fokpaardenmarkt vooral veel paardenliefhebbers uit de regio, maar ook van verder. Ook de jaarlijkse braderie op de eerste vrijdag van juli trekt ieder jaar weer veel bezoekers. En natuurlijk, niet te vergeten, het Weerter carnaval of liever: de Wieerter vastelaovundj. Bekend zijn het boerenbal en de grote optocht, georganiseerd door de Rogstaekers.
voor actuele infomatie over evenementen zie www.weert.nl en www.metonsinweert.nl

Koningsdag

In Weert wordt koningsdag groots gevierd, met jaarlijks de bekende Orangjevrijmarkt. Eind april staat het centrum in het teken van de handel. Verkopers en kopers ontmoeten elkaar in het gezellige Satadspark en op de binnezijde van de singels rond het cetrum.

Gemeente musea

Locatie Jacob van Horne
Het gebouw Jacob van Horne is gevestigd in het voormalige raadhuis van Weert. Het herbergt een verzameling Limburgse religieuze kunst vanaf de middeleeuwen tot het midden van de 20e eeuw en voorwerpen die de geschiedenis van de Franciscanen in Nederland belichten. Zo is er een speciale presentatie Bruinen-Zwarten die de tegenstellingen tussen Franciscaanse vestigingen in het zuiden en noorden van Nederland belicht. De collectie omvat beelden, schilderijen, zilverwerk, liturgische kleding en devotionalia. Speciale aandacht is er voor religieus edelsmeedwerk uit de 19e en vroeg 20e eeuw, met name van de edelsmedenfamilie Esser-Werz uit Weert. Ook bezit het museum diverse schilderijen van Jacob de Wit, Nederlands bekendste schilder uit de 18e eeuw. Daarnaast zijn er wisselende exposities en andere activiteiten.

Terug

Karlijn:

"Elke ochtend eieren zoeken in het kippenhok en met boer Hein meehelpen in de stal vond ik het leukst"